Muste Salaliitto – Kuinka Mustepatruunat On Luotu Rahastamaan

Jos olet yksi niistä miljoonista suomalaisista, jotka omistavat tulostimen kotonaan, olet varmasti tietoinen mikä niiden suurin raha-aukko oikeasti on. Itse tulostinta ostaessa sitä ei useinkaan ainakaan aluksi osaa ajatella, että itse tulostimen hinta on usein melko pieni osa kustannusta, ainakin jos printtailee hiemankaan enemmän.

Sitten kun muste loppuu ja täytyy ostaa taas uusi mustepatruuna, sitä alkaa hyvin helposti miettiä, miten hitossa mustekasetti voi maksaa noin paljon. Siis oikeesti, 20 ml eli joku ruokalusikallinen mustetta maksaa 20+ euroa? Mistä ihmeestä tää hinta muodostuu.

Selvittelin asiaa tarkemmin, ja tämä hinta ei todellakaan ole mikään sattuma, tai sopiva hinta korvaamaan kustannukset. Ei, se on todellinen rahastusyritys, jonka avulla musteiden valmistajat yrittävät saada jatkuvaa rahavirtaa asiakkailta. Yhä useammin valmistajat ovat jopa valmiita myymään itse tulostimensa tappiolla, ja käärimään voitot sitten niihin myytävillä musteilla.

Musteiden hinnat ovat siis tarkoituksellisesti liian korkeat, ja sille pitäisi tehdä jotakin. Tämä vaikuttaa vielä olevan kunnon koko alan tapa, sillä vain valmistaja itse voi tehdä tulostimiinsa virallisia musteita, eli heillä on tavallaan niihin monopoli.

Jonkin verran muutkin valmistajat ovat alkaneet tehdä musteita, jotka eivät kuitenkaan koskaan voi saada virallisen valmistajan leimaa, tulostimin tekijän sen estäessä. Tämän takia niiden käyttö jääkin hyvin rajalliseksi, sillä niistä voi aiheutua ongelmia jos printteriin tulisi jokin ongelma, tai jos takuun kanssa joutuisi muuten pelailemaan.

Tämän lisäksi tälläisiä musteita ei edes juurikaan myydä tavallisissa kaupoissa, joista suurin osa tulostinmusteensa lopulta ostavat. Niitä voi löytää lähinnä ostamalla musteensa netistä, ja silloinkin vain tietyistä kaupoista. Hinnaltaan nämä “kopiomusteet” ovat kuitenkin todella paljon halvempia, yleensä ainakin puolet halvempia. Koska suurin osa ostajista ei ole kuitenkaan niistä tietoinen, eivät ne ole kovinkaan iso uhka tulostimien virallisten musteiden valmistajille.

Edullisia mustekasetteja (linkin takana hyvä ohje näiden ostamisesta) haluavan kannattaakin lähes aina kääntyä tälläisten halvempien musteiden puoleen. Ainoa poikkeus on, jos tulostuksen laadun pitää olla aivan parhainta tasoa, joka on yleensä kyseessä vain ammattivalokuvaajien yms. kohdalla. Suurimmalle osalle meistä riittää aivan hyvin hieman heikompitasoiset laadut, kun ne kuitenkin ovat niin hyvälaatuisia ettei eroa juurikaan edes huomaa, jos sitä ei tarkoituksella etsi.

tulostinmusteet huijaus
Jos tulostimesi ei näytä tältä, et todennäköisesti tarvitse kallitta, valmistajien tekemiä musteita.

Tämä mustekaseteilla rahastus onkin mielestäni yksi isoimmista, avoimista rahallisista huijauksista, johon kukaan ei koskaan vaikuta puuttuvan. Vai oletko koskaan kuullut jonkun jossakin julkisuudessa kertovan, kuinka tämä tulostinmusteiden maailma oikein toimii? En minä ole ainakaan koskaan kuullut asiasta mitään, ja kaikki vaikuttavat elävän kuin olisi normaalia maksaa yli euro per yksi millitra mustetta, jota saa mustekyniin yms. paljon halvemmalla.

Ehkäpä jos ihmiset alkaisivat tiedostaa, kuinka iso markkina ja rahastus tämä mustekauppa oikeasti on, voisimme saada muutosta aikaan. Jos useammat alkaisivat ostaa edullisia musteita, olisi valmistajien lähes pakko alkaa laskea hintojaan, ja luopumaan törkykalliista mustepatruunoistaan.

Todennäköistä kuitenkin on, että lähivuosien aikana muutosta ei varmaan ole luvassa. Tämän takia suosittelenkin teitä lukijoitani ostamaan jatkossa halvempia, epävirallisia musteita ja säästämään sitä rahaa johonkin parempaan tarkoitukseen.

Miksi turhaan maksaa liiasta, niinhän se vanha ja viisas sanontakin jo sanoo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *